Virágágyak 3. - kiültetési formák

2019.10.16
Az előző két bejegyzésben már szó esett az ágyások kialakításának alapvető szabályairól és a színekről. Ám ha ez nem bizonytalanított el és zavart össze kellőképpen mindenkit, említsük meg még azt is, hányféle kiültetési forma közül választhatunk. Lássuk mi a felhozatal! 

Rabatt 

Ez egy hagyományos kiültetési forma, amit akkor érdemes választanunk, ha az ágyásunk szalagszerű és két oldalról látható, gyep veszi körül vagy utak szegélyezik. A fő növény az ágyás középvonalára kerül és mindig magasabb a kísérőnövényeknél. Így olyan hatást kelt a kiültetés, mintha két irányba lejtene. Jellemzően egy főnövényt és egy vagy két kísérőnövényt alkalmazunk rabatt esetén. 

Kép forrása: https://i.pinimg.com
Kép forrása: https://i.pinimg.com

Border 

A rabatt mellett ez a másik hagyományos kiültetési forma. Falak, kerítések, sövények elé kiváló választás. Olyan, mint egy félbe vágott rabatt. Egy oldalról látható. A fal, kerítés elé kerül a háttér növényünk, amit a szegély felé haladva egyre alacsonyabb növények követnek. Jellemzően a háttérnövény mellett egy főnövényt, és egy vagy két szegélynövényt alkalmazunk ennél a kiültetési formánál. 

Millefleure 

Szintén a szalagágyak jellemző kiültetési formája. A lényege, hogy különböző színű növényekből állítunk össze tarka, szabályos rend szerinti kiültetést úgy, hogy egymás mellé ne kerüljön azonos színű. Majd a következő sorban eltoljuk egyel a sorrendet. 

Kép forrása: https://fineartamerica.com
Kép forrása: https://fineartamerica.com

Egységes kiültetés 

Egységes kiültetést a keskeny, kis méretű ágyások esetén érdemes alkalmazni. Ebben az esetben egy bizonyos növénnyel ültetjük be az egész virágágyat. 

Kép forrása: https://obsigen.ru
Kép forrása: https://obsigen.ru

Ritmikus kiültetés 

Ritmikus kiültetés a hosszabb, keskenyebb szalagágyak esetén javasolt az egyhangúság megtörése végett. Ilyenkor méretben egymáshoz hasonló, de különböző színű növényeket alkalmazunk. Szép hatás érhető el, ha a színárnyalatok fokozatosan, ritmikusan váltakoznak. Például a fehér után rózsaszín, vörös, bordó, kék virágszínű növények jönnek, majd ez ismétlődik. A sötétebb színekkel kisebb, a világosakkal nagyobb szakaszokat érdemes beültetni. 

Kép forrása: https://fineartamerica.com
Kép forrása: https://fineartamerica.com

Mozaik kiültetés 

Szabálytalan virágágyak beültetéséhez jó választás. Mozaik kiültetésnél több, különböző színű növényt alkalmazunk úgy, hogy azokból fajtánként kis csoportokat, színfoltokat hozunk létre olyan formán, hogy ne takarják ki egymást, jól érvényesüljenek. 

Szőnyegágyak 

A barokk, valamint az eklektika és szecesszió idején volt kedvelt kiültetési forma. Ebben az esetben azonos magasságú virágos vagy nyírott növényekből jön létre egy dekoratív mintázat. Jellemzően nagy volumenű, munka- és fenntartásigényes. Magánemberként többnyire csak a temetőkben, sírok beültetése esetén alkalmazzuk. 

"Gruppok" 

Tulajdonképpen gruppnak a kör alakú szőnyegágyat hívjuk. Azonban a köznyelvben a német gruppe (csoport) szó nyomán kisebb növénycsoportokat, virágágyásokat is illetnek ezzel a megnevezéssel. 

Kép forrása: https://www.artistic-law.com
Kép forrása: https://www.artistic-law.com

És persze vannak ezek keverékei és olyan különleges kiültetési formák is, mint például a páva alakú ágyás színes virágfarokkal; és még sorolhatnánk... 

Kellemes kertészkedést mindenkinek!