Virágágyak - 1.

2019.08.16

Az egy- és kétnyári, illetve évelő virágágyak a leglátványosabb, legszínpompásabb (és persze legtöbb gondozást igénylő) elemei a kerteknek, parkoknak, köztereknek. Egy-egy szép virágággyal kihangsúlyozhatók bizonyos elemek (pl. szobor); vagy éppen elterelhető a figyelem egy kevésbé szép részletről. Attól függően, hogy milyen a rendelkezésre álló terület mérete, formája; hogy milyen klimatikus és talajviszonyok uralkodnak; valamint mi is a célunk a virágágy létrehozásával, számos növény és kiültetési forma közül választhatunk. Az elkövetkező pár blogbejegyzésben ezt a témát fogjuk kicsit körbejárni. 


Van, aki mindent szó szerint vesz...

Elsőként vegyünk számba néhány általános érvényű szabályt a virágágyak kialakítására vonatkozóan:

 • Az ágyás arányaiban passzoljon a kert méretéhez! 
  Ha túl kicsi, akkor olyan esetlenül néz ki, mintha csak véletlenül pottyant volna le pár virágmag, ami kikelt...
  Ha túl nagy, akkor meg agyonnyomja a teret, nem hagyja érvényesülni a szép zöld pázsitot.
 • Fontos a praktikum és az esztétikai szempontok egyidejű figyelembevétele!
  Például a terasz lábazatának takarása szép, színes virágággyal kimondottan esztétikus. Azonban ha tudjuk, hogy a család nemcsak a lépcsőn fog közlekedni, hanem körben minden irányban, akkor érdemes átgondolni, megéri-e a fáradságot, folyamatos bosszankodást a dolog. Ebben az esetben egy keskeny kavicságy, ami megakadályozza a sárfelverődést a lábazatra, és megkímél minket a szegélynyírástól (így nem fut ki a gyep a lábazatig), még mindig szebben mutat, mint egy kitaposott virágágy.
 • Ha út menti virágágyat szeretnénk, akkor az kövesse annak vonalvezetését! A hosszú virágágyakat célszerű helyenként/szakaszonként megtörni. Egyrészt az egyhangúság elkerülése végett, másrészt az esetleges keresztirányú forgalom miatt. Pl. családi kertekben a gyep felől lehessen a járdára feljutni anélkül, hogy át kellene csörtetnünk a virágágyon. Vagy épp fordítva. A fűnyírót lehessen a gyepfelületre juttatni anélkül, hogy letarolnánk a virágokat vagy át kellene emelni a gépet az ágyáson.
 • Jellemzően egy oldalról kényelmesen 60, két oldalról 120 cm-t érünk be. Ezt a későbbi fenntartás miatt célszerű figyelembe venni már a virágágy kialakításakor.
 • A szabályos, mértani virágágyak leggyakoribb formái a négyzet, téglalap, kör, hatszög és a szalagágy. A szabálytalan ágyások lehetnek teljesen amőboidok, vagy szabálytalan mértani formák is. Ez utóbbiak tervezése, növényekkel való beültetése nagyobb körültekintést, felkészültséget és jó esztétikai érzéket igényel.
 • Érdemes az ágyásokat a gyeptől szegéllyel elválasztani! Így a mulcs nem szóródik a gyepbe, a gyep nem nő bele az ágyásba. És esztétikusabb is egy igényesen szegélyezett ágyás látványa.
 • Ha nincs időnk a kert gondozására/anyagi lehetőségünk arra, hogy mással gondoztassuk, akkor a virágágyak kialakítását ne erőltessük. Egy elhanyagolt, gyomos ágyás látványa igen lehangoló és csúnya. Ebben az esetben inkább próbáljunk kevés gondozást igényló cserjéket ültetni.