Stílusbakik a kertben 4. 

2022.02.22

Sokféle ember, így sokféle kert létezik. Van, aki az egyszerű, letisztult, átlátható dolgokat kedveli. Van, aki romantikus, rajong a kézműves termékekért és a sok színes évelő növényért. Van, aki gyűjtögető hajlamú, és a kertjében is számos holmit felhalmoz (régi cinkvödör, köcsögök, kiszuperált furik, lyukas ladik, stb.) Van, akinek csak a funkcionalitás számít. Egyedi stílusunktól függ, mivel díszítjük a kertünket vagy egyáltalán díszitjük-e? Ez a blogbejegyzés arról fog szólni, hogy milyen dísz, dekoráció, szobor illik a különböző stílusú kertekbe.

Stílus

Alapvetően az alábbi kategóriákba lehet besorolni a kerti dekorációkat, szobrokat:

  • klasszikus, 
  • minimalista/modern, 
  • Távol-keleti, 
  • falusias,
  • bohókás/vicces/mesebeli,
  • na és persze a gagyi... 

Klasszikus stílus

Többségünknek nem adatott meg, hogy klasszicista villában vagy barokk kastélyban lakjunk, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a klasszikus eleganciáról, ha az áll közel a szívünkhöz. Egy téglaépület, vagy egy visszafogott színekkel felújított Kádár-kocka szépen rendezett kertjébe megfelelő módon elhelyezve jól mutathat egy klasszikus stílusú szobor; valamint éke lehet egy mediterrán kertnek is.

Például nyírott sövénnyel szegélyezett ágyás közepén, borostyánnal vagy vadszőlővel befuttatott kerítés előtt...

Amennyiben azonban rönkházban vagy modern "kockaházban" élünk, inkább ne ezt válasszuk.  Az előbbihez inkább fafaragványok, az utóbbihoz pedig minimalista dizájn illik.

Minimalista/modern stílus

Egyértelmű, hogy ez a stílus a mostanság oly' divatos kockaházak kertjéhez illik. Lehet egy fém installáció, vagy néhány szélfogóként vagy belátásgátlóként is funkcionáló pengefal, kőgolyó vagy hasáb.

Amennyiben az épület mértanias voltát ellensúlyozandó szabadabb vonalvezetésű kertet álmodtunk meg, akkor se a klasszikus stílusú szobrok közül válasszunk, hanem keressünk az alábbiakhoz hasonló absztrakt alkotásokat.

Távol-keleti stílus

Mióta divatossá váltak a keleti vallások és filozófiák nyugaton, azóta újra divatja van a "japánkerteknek" is. Teljes egészében a nyugati világ soha nem tudja befogadni, megérteni ezek lényegét, így a legtöbb, amit kertek terén megtehetünk, hogy megfelelő anyaghasználattal, növényekkel és kiegészítőkkel idézzük meg a számunkra egzotikus hangulatot. 

Ha Japán vagy Kína híres épület-kert együtteseit nézzük, akkor láthatjuk, hogy a struktúra és a díszítés harmóniája jellemzi az épületeket, valamint a belső és külső terek közötti határ elmosódása. Ezt érdemes szem előtt tartani "saját japán kertünk" építésénél.

A struktúrán és a növényhasználaton túl még a kerti díszek azok, amelyekkel megidézhetjük a távol-keleti kertek hangulatát: kőlámpások, bambusz csobogók, gereblyézet kavicságyban művészien elhelyezett sziklák, torii (tradicionális japán kapuforma, melyek általában a szentélyekbe vezető utat jelölik), meredek ívű híd a tó/vízfolyás felett...

Falusias

Ki ne látott volna még gyönyörűen felújított parasztházakat? Vessen rám követ aki akar, de számomra itt minden klisé bejövős: kerekeskút, szekér vagy furik virágokkal, kemence, zsírosbödön, cinkvödör, gumicsizma, köcsögfa és sok-sok muskátli :)

A falusi kertek hagyományos növényeivel is erősíthetjük a hangulatot: diófa, orgona, labdarózsa, cickafark, őszirózsa, tátika, nefelejcs...

Bohókás, vicces, mesebeli

Igen vékony a határvonal a bohókás-vicces-mesebeli és a gagyi között. Érdemes két szűrőt alkalmazni annak érdekében, hogy ezt eldöntsük:

  1. Megmutatnám jó szívvel a gyermekemnek/unokámnak?  - a letolt nadrágú vagy éppen közösülő kerti törpék például kapásból kiesnek így...
  2. Igényes az anyaghasználata? - ennél a szűrőnél a legtöbb műanyag kerti dísz bukik. Láttam már jómagam is olyan kőutánzatot műanyagból, amiről csak igen közelről tudtam megmondani, hogy nem valódi. De azért a legtöbb nem ilyen...

Talán ez az a kategória, ahol a legtöbb DIY (csináld magad) alkotás születik, születhet. Ezek is igazán kedves díszei lehetnek a kertnek, különösen a gyermekek számára, és legfőképpen akkor, ha ők is segítettek elkészíteni. 

Gagyi

Milyen is a gagyi kerti dísz? 

Számomra teljes mértékben ide tartoznak a műanyag vaddisznók, őzek,  mancsukban muskátlit tartó ember méretű mókusok, a profán, valagukat mutogató vagy éppen zombi kerti törpék...

De nyilván nem gyártanák ezeket, ha nem lenne rá kereslet. Ami azt jelenti, hogy vannak, akiknek ez tetszik. 

Anyag

Gondolom az már az eddig leírtakból is kiderült, hogy a műanyag kerti díszeket nem igazán tartom szerencsésnek. Ahhoz, hogy igent mondjak rájuk, nagyon jól kell utánozniuk az eredeti anyagot.

A természetes kő, a fém installációk, a fafaragványok, kerámiák igazán szép díszei lehetnek a kertünknek. Ha tehetjük, inkább ezek közül válasszunk!

A betont még manapság is sokszor a szocreálhoz társítjuk, pedig már rég meghaladta ezt a szintet. Az alábbi képeken látható kerti díszek is betonból vagy cementből vannak.

Elhelyezés

Ez ismét izgalmas! A kerti dísz, szobor elhelyezése függ magától a dísztárgytól is. Egy klasszikus, antik hatású szobrot nem fogunk elrejteni, inkább a kert egy hangsúlyos pontján helyezzük el. Ez lehet két ösvény találkozásánál, egy virágágyás közepén, kerti pihenő sarkában... Ugyanakkor egy kis tündér alakot inkább kicsit rejtekesebb helyre fogunk tenni, és hagyni, hogy aki megtalálja, annak meglegyen ezzel az "AHA" élménye. 

Fontosnak tartom még a kert és a kerti dísz egymáshoz való arányát is megemlíteni. Egy pici előkertbe ne akarjunk bezsúfolni egy 180 cm-es szobrot! Egy nagyméretű kerti dísz egy nagyobb kert fő attrakciója legyen, kellő térrel, ami mellett érvényesül! Gondoljunk például a Debreceni Nagytemplomra! Monumentális, tekintélytparancsoló mérete úgy tud érvényesülni, hogy kellő teret hagytak körülötte. Ha ránőttek volna a környező lakóépületek, üzletek, akkor úgy lennénk vele, hogy "ja, itt van egy templom is?".

Ha pedig  kis kerámia gombákat vagy fém szitakötőt raknánk valahová, akkor azt a kerti pihenő egy kaspójába, vagy a bejárat melletti kis ágyásba tegyük, hogy ne tűnjön el teljesen egy hatalmas kert valamelyik távoli szegletében. 

Zárszó

Tudom, tudom... Nagyjából minden bejegyzésem ehhez hasonló tanáccsal zárom. De nem véletlenül!

Ha valaki csak a gagyit, a rosszul sikerült műanyag utánzatot tudja megengedni magának, az inkább egy szép szoliter növényt ültessen a kert hangsúlyos pontjára.

Vagy aki szereti a DIY projekteket, készítsen maga egy kerti díszt. Rengeteg jó ötlet, elkészítési útmutató van a neten!

Hamarosan itt a tavasz! Örömteli kertelést kívánok mindenkinek!