Stílusbakik a kertben 3.

2020.09.15

Ahogyan azt előzőleg írtam, külön bejegyzést kapnak a burkolatok, hiszen annyiféle lehetőség közül választhatunk, hogy talán nem is lehet mindet felsorolni. Itt megjegyezném, hogy a témának (stílusbakik a kertben) megfelelően csak esztétikai szempontból fogom értékelni a burkolatokat, egyéb előnyöket-hártányokat csak akkor említek, ha ezek a burkolatok esztétiaki értékére közvetlenül hatással vannak (pl. hamar "megeszi a idő", így nem sokáig marad "szép").

Aszfalt és beton

Ahogyan már tettem a szegélyek kapcsán, most is megkülönböztetném a lakóházak, családiházak körüli pihenő- és díszkerteket a gazdasági udvaroktól, haszonkertektől. Az utóbbiakban nyilván a praktikum, a kedvező ár a fő szempont, így a beton és az aszfalt szóba jöhető megoldások. Azonban ha díszkertről beszélünk, ezeket inkább kerüljük!

Ugye senki nem szeretne hasonló látványt a kertjében?!
Ugye senki nem szeretne hasonló látványt a kertjében?!
Meg ilyet sem?!
Meg ilyet sem?!

Persze ezen anyagok kapcsán is találhatunk igényes megoldásokat. Mégis, hacsak nem gazdaságossági okai vannak (pl. nagyon nagy felületről van szó és a térkövezés horrorisztikus összegre rúgna), akkor lehetőleg kerüljük az aszfaltot és a betont. 

Ha már mégis aszfalt, próbáljuk egyedibbé, igényesebbé tenni!
Ha már mégis aszfalt, próbáljuk egyedibbé, igényesebbé tenni!

Továbbá ha már aszfalt, akkor mindenképpen szegélyezzünk! Remélem látjátok a különbséget a 2 baloldali és a 2 jobboldali kép között (a jobboldaliak javára természetesen!).

Betonból is létezik olyan, ami kimondottan esztétikus, és különösen modern házak kertjében, modern köztereken állja meg a helyét.  Ez pedig a látványbeton/látszóbeton. Ennek minőségét, megjelenését hazánkban magyar szabvány szabályozza (MSZ 24803). Látványbetonból a modern házakhoz illő, igényes burkolatokat lehet kialakítani.

Térkő

A térkő szerintem az egyik legideálisabb választás. Tartós és annyiféle változata létezik, hogy mindenki megtalálhatja a hozzá/házához illőt. Van ami kockakő, tégla vagy természetes kő hatását kelti; illetve teljesen modern irányvonalat képviselő termékcsaládok is léteznek. Itt csak a költségek  és a fantáziánk szabhatnak határt számunkra.

(A bal oldali három képen Semmelrock, a jobb oldalin Barabás Téglakő termékek láthatók.)

Itt azzal tudjuk a legnagyobb stílusbakit elkövetni, ha nagyon sokféle térkövet kombinálunk össze egy helyen, vagy nem az épülethez illőt választjuk. Valamint vannak olcsóbb, nem anyagukban, hanem felületileg színezett térkövek, amik ha sérülnek elég csúnyán mutatnak. Illetve ne higgyük azt, hogy a burkolatok nem szorulnak gondozásra! A mohásodás, gyomosodás és esetleges süllyedések kezelése nagyon fontos, hogy sokáig szép legyen a kerti burkolatunk!

Fa és WPC burkolatok

Fa és WPC burkolatoknak szerintem leginkábba teraszok, pihenők esetén és medencék, egyéb vízarchitektúrák környezetében van létjogosultsága. Költségesek és kevésbé tarósak a korábban említett burkolatoknál, de vitathatatlanul feldobják a kertet és gyönyörű megoldási lehetőségeket kínálnak függőleges és vízszintes felületek burkolására egyaránt!

Illetve ha valakinek "takargatnivaló" betonburkolata van, akkor ezek szakszerű ráépítésével el lehet fedni azokat.

(Az utolsó 3 képen fa-műanyag kompozit /wood-plastic composit/, azaz WPC burkolatok láthatók.) 

Itt említeném még meg a fakocka és fakorong burkolatokat is. A fakocka burkolatok megfelelő felületkezelés és lerakás mellett tartósak tudnak lenni, amit mi sem bizonyít jobban, hogy napjainkban is használható állapotban maradtak fenn például Sopronban, Budán, Szentendrén, egyes kastélyparkokban a történelmi időkből.

A fakorong burkolat kevésbé tartós. Illetve mindkét megoldás esetén igaz az, hogy nem mindenhová illenek. Parasztudvarokba, rönkházak mellé, veteményeskertbe jöhetnek, azonban modern környezetbe és nagy felületek esetén ne ezeket válasszuk.

(Hazánkban pl. az Ildáre Bt. kínálatában mindkét termék szerepel.)

Terméskő burkolatok

Kétség sem férhet hozzá, hogy nagyon szép és exkluzív választás a természetes kő a kertben, ugyanakkor igen költséges is. Fontos, hogy választásunknál figyelembe vegyük milyen terhelést fog kapni a burkolat. Gyalogos forgalom esetén megfelelő alapozás mellett a vékonyabb kőlapok is megfelelőek, azonban egy kocsibeállónál masszívabb, vastagabb burkolat szükséges. Fontos a kövek felületkiképzése, struktúrája. Bár szépen mutatnak a sima, csillogó felületű kőlapok a napsütésben, de kezünket-lábunkat törhetjük rajta esőben, hóban, fagyban, latyakban. Az érdesebb felületek biztonságosabbak. 

Stílusbakit a térkövekhez hasonlóan itt is akkor követünk el, ha például nem a ház színeinek és stílusának megfelelő kőanyagot választjuk, vagy sokfélét kombinálunk össze. Illetve a hegy- és dombvidéki kertekbe sokkal jobban illenek, különösen a nem szabályosra vágott természetes kövek. Az Alföldön tájidegen hatást keltenek, a tégla sokkal odaillőbb.

Szórt burkolatok

A szórt burkolatok viszonylag olcsón, és akár önerőből is kivitelezhetők. Azonban nehéz a tisztántartásuk és azokon a helyeken ahol gyakorta járunk, nem is túl praktikusak, hacsak nem stabilizáljuk különféle megoldásokkal (alsó/utolsó 5 kép). A stabilizálás azonban már szakértelmet és számottevő plusz költséget jelent. A szegélyezést semmiképpen ne felejtsük el, ne spóroljuk ki!

Stílusbakit akkor követünk el, ha nem a házunkhoz illő színű anyagot választjuk, nem szegélyezünk és "szétfolyik" a kavics, illetve ha nem tartjuk tisztán, frissítjük fel időnként a burkolatunkat.

(Hazánkban a Mixtura Kft. foglalkozik a szórt burkolatok klímabarát növényi alapú, vagy kétkomponensű poliuretán kötőanyaggal történő stabilizálásával.)

Gyeprács

Csak annyit mondanék: NEM! 

A reklámfotókon gyeprácsok között növő tömött, viruló zöld fű a valóságban sosem nyújt szép látványt. Egyrészt a beton változat sok vizet szív el a talajból, másrészt ahol gyakorta állnak járművek, ott a tartós árnyékolás sem segít a fűnek. Angliában lehet működik, de nálunk leginkább a gyom nő benne, vagy semmi. Esetleg az előírás szerinti zöldfelületi arány megtartása miatt jöhet szóba...

A gyephézagos burkolatokkal szintén hasonló a helyzet. Bár képeken gyönyörűen mutatnak, rengeteg gondozást, vizet, tápanyagutánpótlást igényelnek ahhoz, hogy tényleg jól nézzenek ki. És tapasztalataim szerint a kerttulajdonosok egy részének ideje és pénze nincs erre; a másik részének pedig bár pénze lenne, de a kertkultúrára sajnálja (tisztelet a kivételnek).

Reklám vs.
Reklám vs.
valóság...
valóság...

Összefoglalva tehát az eddigieket: 

  • Válasszunk a házunk stílusához, színeihez, anyagaihoz illő burkolatot. 
  • Válasszunk a táji adottságoknak megfelelő burkolatot.
  • Vegyük figyelembe, hogy mennyire lesznek terhelve, igénybe véve a burkolt felületek (alkalmanként gyalogosan használjuk, vagy rendszeresen parkolunk rajta).
  • A választott burkolat szakszerű lerakása és megfelelő kezelése, gondozása nagyon fontos, hogy sokáig esztétikus maradjon az összkép. 
  • "A kevesebb néha több" elve itt is igaz. Kevés és és egymáshoz jól illő burkolatokat kombináljunk össze.

Véleményem szerint azonban a kertes ház előnye éppen az, hogy egy darabka természetet birtokolhatunk, kellemes mikroklímát hozhatunk létre otthonunk körül; így igyekezzünk a lehető legkevesebb burkolt felületet kialakítani és teret adni a "zöldnek."