Stílusbakik a kertben 2.

2020.07.30

Ahogy korábban ígértem, jön a kertben elkövethető stílusbakik következő fejezete, a kerti szökőkutak, csobogók, tavak kapcsán. A burkolatok majd kapnak egy külön bejegyzést, mert ahogy elkezdtem összeszedegetni mit is szeretnék megosztani veletek, rájöttem, hogy mindkét téma bővebb kifejtést igényel :)

Szökőkutak, csobogók, kerti tavak

Mint minden kerti elem esetében, úgy a vízarchitektúrák tekintetében is igaz, hogy a házunkhoz és a kertünk többi részéhez illő megoldást kell választanunk ahhoz, hogy a végeredmény szép és harmonikus legyen.

Ha például egy modern kockaházban lakunk, ne válasszunk tálcás szökőkutat. Egy romantikus, szabad vonalvezetésű kertbe pedig ne rakjunk szabályos mértani elemekből építkező csobogót.

Illetve a másik két meghatározó szempont az idő és az anyagiak. Mennyit tudunk pénzünkből és időnkből a kivitelezésre és a fenntartásra szánni. Egy kerti dísztó vagy úszótó, illetve medence építési és fenntartási költségei nyilván messze túlhaladják egy madáritatóét. De ezt nyilván mondanom sem kell...

Az alábbiakban hozok néhány példát képek formájában, hogy jobban érzékeltetni tudjam az általam "jónak" vagy "rossznak" ítélt megoldásokat.

IGEN! Ez egy kicsi, de ízlésesen kivitelezett kerti tavacska, ami szépen illeszkedik a kert többi részéhez, a kavicsos-tipegőköves sétányhoz, a háttérben lévő növényzethez.

IGEN! Ez ismét egy szép példa arra, hogy hogyan lehet igényesen és a kert többi részéhez illő módon kialakítani a kerti tavat!

NEM! Nagyon esetleges a tavacska elhelyezése, nincs szépen "egybesimítva" a kert többi részével. Nem odaillő, művi hatást kelt.

NEM! Nagyon nem! Nem is részletezem, elég csak összehasonlítani a pozitív példákkal...

IGEN! Ezek a csobogó megoldások szépek, illeszkednek egy romantikus/DIY/Arts & Crafts jellegű kertbe. Inkább legyen valami egyszerű, de igényes, mint túlzó és giccses!

NEM! Felejtsük el a műanyagból készült fa és kő utánzatokat, ezek nagyon gagyik! Fentebb láthatjátok, hogy egy régi kaspóból vagy locsolókannából mennyivel szebb, egyedibb megoldások születhetnek.

IGEN! Modern környezetbe is számos odaillő, egyszerűbb és összetettebb megoldás létezik. Számos anyagot használhatunk: beton, fém, műkő, fa... 

IGEN! Amennyiben nincs pénzünk egyedi design medence építésére, és a műanyag változatra esik a választásunk, akkor próbáljunnk meg elrugaszkodni attól az alapelgondolástól, hogy valahová lerakjuk a kertben, és kész. Számos szép lehetőség adódik arra, hogy a medencét szervesen integráljuk a kertbe. Süllyeszthetjük a talajba, fa emelvényt építhetünk mellé vagy körberakhatjuk kövekkel.

IGEN! Sok helyen még mindig a földből kiálló cső jelenti a kerti csapot, pedig számos olcsóbb vagy drágább, előre gyártott vagy otthon elkészíthető változata létezik. 

IGEN!

NEM! 

Alapvetően híve vagyok az újrahasznosításnak és az újrefelhasználásnak is, de... 

Továbbá láttam már régi kádból szép megoldásokat is, ezek azonban... 

Ha valakinek nincsen anyagi lehetősége rá, hogy szakembert kérjen fel egy kerti tó építésére, ellenben mindenáron szeretne vizet a kertjébe, mindenképp javaslom azt az örök igazságot alapul venni, miszerint: "A KEVESEBB NÉHA TÖBB!" 

Inkább legyen egy igényes madáritató a kertemben (bal oldali két kép), mint egy gagyi kád-tó.

Ez legyen tehát a végkövetkeztetés: törekedjünk az egyszerű, de igényes megoldásokra!