Kerttervezővel, vagy kerttervező nélkül?

2019.05.10

Sokan nagyon lelkesen vetik bele magukat kertjük önálló megtervezésébe és kivitelezésébe. Számos kiváló megoldás születhet és születik is a kerttulajdonosok magánakciói során, azonban sokszor évek múltán döbbennek rá az elkövetett hibákra:

1. A kert elrendezése nem praktikus

Például tipikus hiba, hogy a kerti sütés-főzésre kijelölt hely nagyon távolra kerül a ház bejáratától, és amikor még egy üveg hideg sört szeretnénk a körömpörkölt mellé, majd bent felejtetjük a sót, aztán a borsot, majd a pirospaprikát, valamint 12 főre való terítéket kell kihordanunk és az alapanyagokat, akkor bizony a sokadik kör után rádöbbenünk, hogy közelebb is kijelölhettük volna a kültéri konyhánk helyét.

2. Nem egyforma ökológiai igényű növények kerülnek egymás mellé

Ilyenkor míg az egyik növényünk, ami mondjuk a napfényt szereti és kevés vizet igényel, nagyon jól érzi magát, addig a mellette lévő növény csak tengődik, kipusztul. Pedig nem kivételezünk vele, neki is mindazt megadjuk, amit mellette levő társának. Csak hát ugye, ő mást szeretne... Árnyékot, párát és sok vizet.

3. A növények a vásárláskori méretük szerint lettek elrendezve

Ez az az eset, amikor a 3 m magasra növő cserje 30 cm-es volt vásárláskor, így előre raktuk, míg a max. 1 m magasra növő törpecserjénk már akkor majdnem a végleges méretét mutatta, így mögé ültettük. Később a 3 m-es természetesen teljesen el fogja takarni, nyomni a törpecserjét.

4. Az előzőhöz hasonló eset, amikor nem vesszük figyelembe a növények végleges méretét és egymáshoz nagyon közel ültetjük őket. Így összenőnek, elnyomják egymást, nem érvényesül egyedi szépségük, hanem egy átláthatatlan masszát kapunk végeredményként.

5. Beleszeretünk egy bizonyos burkolatba, vagy egyéb anyagba, csak nem vesszük figyelembe, hogy kültéri alkalmazásra nem alkalmas

Ennek tipikus esete, mikor egy szép, fényes és sima felületű burkolatot választunk a kertbe és az első eső/fagy során kezünket-lábunkat törjük rajta, annyira csúszik.

6. Nincs előzetes költségbecslés

Ha nem számolunk előre, akkor bizony lehet, hogy elképzeléseink megvalósításának felénél már elfogy a kertre szánt költségkeret.

7. Nagyon tagolt, zegzugos lesz a kert, ami nehezíti a fenntartást és egy esetleges későbbi öntözőrendszer telepítési költségeit irreálisan megemeli.

Ilyen és ehhez hasonló problémákkal szoktam találkozni, ha kertátalakítás miatt keresnek meg.

Így ha el szeretnéd kerülni a fenti bakikat, vagy nincs időd, kedved foglalkozni a kert kialakításával és csak a végeredményt élveznéd, akkor keress bizalommal!