Tájépítészmérnök, kertészmérnök, kertész. Ki kicsoda a "zöldek közül"?

2019.05.07

Eddigi tapasztalataim alapján az emberek többsége nincs tisztában vele, hogy mi a különbség a tájépítészmérnök, a kertészmérnök és a kertész között. Ez nem kritika, hiszen sok más szakma mibenléte pedig előttem nem világos.

Ezzel a rövid ismertetővel szeretném megvilágítani melyik szakma gyakorlója mivel is foglalkozik, mihez is ért, hogy szükség esetén tudjuk, milyen kérdéssel kihez fordulhatunk.

A tájépítészmérnök

A tájépítészmérnök alapvetően tervező mérnök. A tájépítészet egy fiatal, interdiszciplináris, tehát számos különböző tudományterületre épülő szakma.

Egy tájépítész többek között tájökológiai, növényföldrajzi, dendrológiai, művészettörténeti, építészeti, környezet-, táj- és természetvédelmi, területfejlesztési, grafikai, gazdasági ismeretekkel is rendelkezik. A kreativitáson túl fontos a rendszerszemlélet ebben a szakmában, hogy tudjunk globálisan gondolkodni és szem előtt tartsuk a fenntartható fejlődés elvét.

A tervezési feladat különböző léptékű lehet. A tájépítészmérnökök alapvetően az alábbi tervek elkészítésére hivatottak:

- Településrendezési tervek

- Tájvédelmi és természetvédelmi tervek

- Kert- és szabadtérépítészeti tervek

Magánemberként akkor lehet szükségünk tájépítészre, ha saját kertünk kialakításához szeretnénk szakmai segítséget. A tájépítész helyszíni egyeztetés, felmérés után tervet készít a kert kialakítására vonatkozóan. 

A kertészmérnök

A kertészmérnök alapvetően termelő, irányító mérnök. Munkája függ attól, hogy milyen területen dolgozik: a zöldség-, a gyümölcs-, a gyógynövény-, a szőlő-, a dísznövény- vagy a faiskolai termesztés területén.

Termelési eljárásokat dolgoz ki és koordinál, tehát a munkája nem csak hobby színtű kertészkedés a divatos "mérnök" szóval díszítve a végén, hanem komoly tudományos ismereteken alapuló tevékenység.

Magánemberként akkor lehet szükségünk kertészmérnökre, ha növényeket szeretnénk ültetni a kertünkbe. Egy árudát felkeresve, ha az áruda szakmailag ad magára, akkor találkozni fogunk kertészmérnökkel, aki tud segíteni a megfelelő növény kiválasztásában és tanácsokkal tud minket ellátni az ültetést és ápolást illetően is.

A kertészmérnökök rendelkeznek növényvédelmi ismeretekkel is, de azért ne tévesszük össze őket a növényorvosokkal, ők megint egy külön szakma.

A kertész

A kertész az, aki a kertészmérnök keze alá dolgozik, a kidolgozott termelési eljárásokat gyakorlatban végrehajtja, üzemelteti az ehhez szükséges gépeket, berendezéseket. Magánemberként akkor találkozhatunk vele, ha a kertünk fenntartására nem tudunk saját időnkből szakítani és kiadjuk vállalkozónak az ezzel járó feladatokat. Sokszor nem csak a kertek fenntartásában, hanem az építésében, kialakításában is részt vesznek kertész szakemberek.